
Dnia 5 marca 2016 r. odbył się finał projektu Jedzenie w kulturze i kultura w jedzeniu pod hasłem: Jabłko i marchew w roli głównej, który uświetnił Drzwi Otwarte w Gimnazjum nr 6.
Celem projektu był trening zdrowego odżywiania oraz wytworzenie w uczniach świadomości dotyczącej wpływu odpowiednio dobranego jedzenia na kondycję i samopoczucie człowieka.
W ramach finału projektu uczestnicy zmienili salę 314 w przytulne naturalistyczne wnętrze, a przybyłych gości częstowali marchewką i jabłkiem w różnych odsłonach.
Były jabłeczniki, marchewkowce, ciastka francuskie z jabłkiem, ciasteczka z tematyczną informacją, musy jabłkowe, surówki, soki, suszone jabłka oraz marchewki w formie chipsów z trzema rodzajami sosów. Pokazaliśmy, że zdrowe przekąski są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu oraz przyjaciołom przedsięwzięcia.
organizator: p. Anna Mróz, p. Ewelina Urbaniak